Bart Bourdeaux

Ik stel mij graag even aan u voor

Bart Bourdeaux (° Ieper, 1979)

Na het diploma van ergotherapeut te hebben behaald, werkte ik tien jaar in een psychiatrisch ziekenhuis. Ook was ik als lector verbonden aan de Hogeschool West-Vlaanderen, waar ik les gaf aan toekomstige therapeuten.

Sinds lang geïnteresseerd in de oosterse filosofieën en vooral ook in hun visie op ziekte en gezondheid, besloot ik om mij verder te verdiepen in de acupunctuur en de Chinese geneeskunde.

Ik behaalde summa cum laude het postgraduaat in de acupunctuur aan de KATHO (Katholieke Hogeschool Zuid-West Vlaanderen) en Jing Ming.
Daarna voltooide ik mijn klinische stage in het Second Affiliated Hospital van de Nanjing University of Chinese Medicine, China.
Ook behaalde ik het diploma in de Chinese kruidentherapie.

Kort nadien besloot ik om mij full-time in het Leuvense te vestigen als acupuncturist.

Ik vind het zeer belangrijk mij steeds verder bij te scholen en mijn kennis van de Chinese geneeskunde te verdiepen. Daartoe volgde en volg ik diverse opleidingen en bijscholingen. Een overzicht van de belangrijkste invloeden op mijn werk vindt u hier.

Gaandeweg ben ik mij vooral gaan toeleggen op de Japanse acupunctuur en klassieke vormen van Chinese acupunctuur en kruidentherapie. Dit wil zeggen: zoals zij werden gepraktiseerd en neergeschreven in de Han-dynastie (teksten als de Su Wen, Ling Shu, Nan Jing, Shang Han Lun, Jing Gui Yao Lue en de Jia Yi Jing) en later de Wen Bing.

Ook inzichten vanuit de westerse psychotherapie en filosofie informeren mijn praktijk.

Ik ben gehuwd met Elise en de papa van Maarten en Elias.
Heimwee deed mij met mijn gezin opnieuw naar West-Vlaanderen verhuizen. Sindsdien combineer ik mijn thuispraktijk in Ichtegem (regio Torhout – Brugge – Oostende) met mijn praktijk in Kortenberg (regio Leuven – Zaventem – Vilvoorde).