Deprecated: Required parameter $form_state follows optional parameter $input in /customers/b/f/6/acupunctuurbart.be/httpd.www/sites/all/modules/date/date_popup/date_popup.module on line 270 Deprecated: Required parameter $options follows optional parameter $data in /customers/b/f/6/acupunctuurbart.be/httpd.www/sites/all/modules/entity/modules/callbacks.inc on line 229 Deprecated: Required parameter $name follows optional parameter $data in /customers/b/f/6/acupunctuurbart.be/httpd.www/sites/all/modules/entity/modules/callbacks.inc on line 229 Deprecated: Required parameter $options follows optional parameter $data in /customers/b/f/6/acupunctuurbart.be/httpd.www/sites/all/modules/entity/modules/callbacks.inc on line 259 Deprecated: Required parameter $name follows optional parameter $data in /customers/b/f/6/acupunctuurbart.be/httpd.www/sites/all/modules/entity/modules/callbacks.inc on line 259 Deprecated: Required parameter $entity_type follows optional parameter $file in /customers/b/f/6/acupunctuurbart.be/httpd.www/sites/all/modules/entity/modules/callbacks.inc on line 837 Deprecated: Required parameter $entity_type follows optional parameter $entity in /customers/b/f/6/acupunctuurbart.be/httpd.www/sites/all/modules/entity/modules/callbacks.inc on line 857 Deprecated: Required parameter $entity_type follows optional parameter $values in /customers/b/f/6/acupunctuurbart.be/httpd.www/sites/all/modules/entity/modules/callbacks.inc on line 865 Deprecated: Required parameter $entity_type follows optional parameter $view_mode in /customers/b/f/6/acupunctuurbart.be/httpd.www/sites/all/modules/entity/modules/callbacks.inc on line 971 Deprecated: Required parameter $form_state follows optional parameter $input in /customers/b/f/6/acupunctuurbart.be/httpd.www/sites/all/modules/multiupload_filefield_widget/multiupload_filefield_widget.field.inc on line 134 Deprecated: Required parameter $langcode follows optional parameter $path in /customers/b/f/6/acupunctuurbart.be/httpd.www/sites/all/modules/ckeditor_link/ckeditor_link.module on line 328 Deprecated: Required parameter $complete_form follows optional parameter $item in /customers/b/f/6/acupunctuurbart.be/httpd.www/sites/all/modules/menu_attributes/menu_attributes.module on line 171 Deprecated: Required parameter $options follows optional parameter $base_table in /customers/b/f/6/acupunctuurbart.be/httpd.www/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_query_default.inc on line 123 Visie | Acupunctuur Bart Bourdeaux

Visie

Kernaspecten die mijn werk als acupuncturist typeren

Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat niet elke acupuncturist op dezelfde manier werkt. Daarom belicht ik hier graag een aantal kernaspecten die mijn werk als acupuncturist typeren. Zo kunt u een betere inschatting maken of u aansluiting vindt bij deze visie en manier van werken.

Op zoek gaan naar de wortel van het probleem

De meeste mensen die hulp zoeken via acupunctuur kampen met chronische, meervoudige en complexe problemen. De kernvraag die ik mij daarom bij elke patiënt telkens opnieuw stel is: “Wat houdt de klacht(en) bij deze persoon in stand?” Met andere woorden, wat zijn de achterliggende stoorvelden die het zelfhelend vermogen van het organisme verhinderen om voor spontaan herstel te zorgen. Of anders: welke problemen uit het verleden blijven in het hier-en-nu doorwerken in ons systeem?

Wij worden in ons leven immers vaak uitgedaagd tot creatieve aanpassingen aan wat de omstandigheden van ons vragen. Onze natuurlijke intelligentie zoekt steeds naar een zo goed mogelijke afstemming op de gegeven situatie. Maar die aanpassingen kunnen na verloop van tijd zélf systeemverstorend werken. Stoorvelden kunnen allerlei vormen aannemen: een oude breuk, een operatie uit het verleden, toxische belasting, emotionele blokkades, traumata, immuniteitsverstoringen,… blijven vaak langdurig op de achtergrond doorwerken en veroorzaken problemen zonder dat wij daar nog bewust van zijn. Het opsporen en behandelen van deze stoorvelden, zorgt er voor dat iemand opnieuw meer energie en ruimte krijgt om te helen.

Vaak is het zo dat klachten die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben een zelfde wortel hebben. Zo kunnen bv. uw frequente oorontstekingen als kind in verband staan met uw migraines en het feit dat u de laatste jaren zo vatbaar bent voor peesontstekingen.

Natuurlijk besteed ik daarbij ook aandacht aan de klachten en symptomen waar u hulp bij zoekt, maar het is mijn overtuiging dat echt en blijvend herstel er enkel kan zijn wanneer het probleem aan de wortel wordt aangepakt. Dit betekent niet dat u geen verbetering van uw klacht op korte termijn mag verwachten, maar wel dat acupunctuur veel meer is dan een oppervlakkige “quick fix” van uw probleem.

Chinese geneeskunde biedt een gepersonaliseerde en holistische zorg

De eerste vraag die iemand meestal stelt als hij een acupuncturist contacteert is: “Behandelt u met acupunctuur ook…?”, gevolgd door een klacht of een medische diagnose. Dat is natuurlijk een heel terechte vraag. De meeste websites – ook die van mij – hebben dan ook een uitgebreid overzicht van mogelijke indicaties: migraine, lage rugpijn, prikkelbare darmen, sinusitis, slapeloosheid, angst, opvliegers,…
Maar dit gaat voorbij aan wat acupunctuur en Chinese geneeskunde het beste doen: u behandelen in uw totaliteit, als een uniek individu met zijn mogelijkheden en beperkingen, met een voorgeschiedenis, een heden en een toekomst.

Onze diepe overtuigingen sturen onze fysiologie aan

Niemand zal raar opkijken van het idee dat de diepe overtuigingen die iemand over zichzelf en zijn leven koestert van grote invloed zijn op zijn gezinssituatie, sociale relaties, werk, levensgeluk, etc.
Vanuit mijn jarenlange ervaring als therapeut en acupuncturist ben ik van mening dat ons psychosociaal en emotioneel functioneren ook in belangrijke mate ons lichamelijk functioneren beïnvloedt en daardoor aan de basis kan liggen van ziekte of die mee in stand houdt. Ons lichaam is geen machine maar een ‘geleefd lichaam’.

Dit betekent niet dat elke ziekte altijd en uitsluitend een emotionele basis heeft. Maar het is mijn overtuiging dat iemands psychosociaal en emotioneel functioneren een vaak onderbelichte factor vormt. Binnen mijn praktijk vind ik het dan ook heel belangrijk om hier voldoende aandacht aan te geven.

Palpatie

Palpatie is de hoeksteen van mijn werk als acupuncturist.
Als de functionaliteit van bepaalde lichaamssystemen verstoord is, schrijft zich dat na verloop van tijd neer in de weefsels die ermee verbonden zijn. Deze veranderingen zijn voelbaar in het lichaam en geven een duidelijke indicatie waar problemen zich bevinden. Daarom palpeer ik op een systematische manier bepaalde lichaamszones (buik, hoofd, nek, rug, armen, benen).
Samen met de gegevens vanuit uw medische voorgeschiedenis, geeft de info die ik vanuit palpatie verkrijg een beeld van de mogelijke achterliggende oorzaken van uw probleem en indicaties over een geschikte aanpak, afgestemd op uw individuele situatie.
Een groot voordeel van deze methode is dat u en ik direct feedback krijgen over de werkzaamheid van de therapie. Tijdens de sessie worden de gevonden reflexen immers regelmatig opnieuw geëvalueerd. Veranderingen kunnen daardoor direct in het lichaam worden gevoeld.